Etichete
aperitive
(18)
Biscuiti-Fursecuri
(5)
Ciorbe-Supe-Sosuri
(14)
Dulciuri-Deserturi
(21)
Gem-Dulceturi-Compoturi
(5)
Mucenici
(2)
Omlete-Sandwishuri
(1)
Pentru Iarna
(9)
Peste
(1)
Retete de Post
(16)
Retete pentru Regim
(4)
Salate
(11)
joi, decembrie 04, 2014
Coliva
Coliva, făcută din boabe de grâu, este simbolul Bisericii. Aromatele din care este făcută simbolizează darurile Bisericii. În boabele de grâu ne regăsim noi înşine, dar tot acolo îi întâlnim şi pe cei pe care îi pomenim. Iar lumânarea, care însoţeşte toate aceste daruri, este semnul prezenţei lui Hristos în vieţile noastre", arată părintele Stoleriu.
Coliva ,se face foarte simplu ,este si foarte buna,hranitoare si sanatoasa.
INGREDIENTE
1 kg sau 900 gr arpacas ca cel din poza,este cel mai bun si fierbe binesau cel de la Boromir
3 litri de apa
500-600 gr zahar
esenta de rom
coaja rasa de la o lamaie si o portocala
un praf de sare
nuca dupa gust
stafide
pentru ornat:
bomboane
cacao
zahar pudra
biscuiti pisati sau pesmet daca este nevoie
In primul rand spalam arpacasul in 9 ape.Apoi punem intr-o oala impreuna cu 3 litri de apa rece si un praf de sare,la fiert,la foc mediu. Dupa ce incepe sa fiarba amestecati din cand in cand ca sa nu se lipeasca de oala. Cand arpacasul este aproape fiert si apa a scazut,atunci adaugam zaharul si amestecam mai mereu pana scade si este gata. Daca arpacasul este fiert si mai are putina apa,atunci stingeti focu si acoperiti oala cu un capac.Din cand in cand mai amestecati ca s anu se formeze o crusta deasupra. Dupa ce sa racit,adaugam esenta,nuca,coaja de lamaie si portocala,stafide,daca este mai moale,atunci adaugam si pesmet sau biscuiti pisati. Modelati coliva pe farfurie,platou si ornati in dimineata in care o duceti la biserica,de oarece zaharul,cacoa se vor topi peste nopate si nu va mai arata aspectos.
Dumnezeu sa ii odihneasca pe cei dragi noua care sunt in ceruri.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu