miercuri, decembrie 29, 2010

Cozonac

INGREDIENTE pentru 4-6 cozonaci
2 kg faina
10 galbenusuri
1 l lapte
500 g zahar
400 g unt sau margarina(de preferat unt)
4 pliculete de drojdie uscata
1 lingurita sare
coaja rasa de la 2 lamai si 2 portocale
 esenta de rom si de vanilie
10 pliculete de zahar vanilat
Pentru umplutura
500 gr nuca
2 plicuri de cacao
10 albusuri batute spuma 
o cana de zahar
2 esente de rom
300 gr stafide
rahat
optional o cutie de finetti sau nutella
In primul rand punem laptele intr-o craticioara pe foc cu zaharul si zaharul vanilat si lasam pana se incalzeste bine si se topeste zaharul.Fara sa fiarba
Intr-o alta craticioara mica punem untul la topit.
Maiaua:
Intr-un castronel punem 3 linguri de faina cu pliculetele de drojdie si putin din laptele cald cu zahar si amestecam bine maiaua pana devine o pasta.Presaram putina faina deasupra si lasam la crescut 15 min la loc cald.
Intr-un alt castron punem galbenusurile pe care le frecam putin cu o lingurita de sare.Adaugam cojile de lamaie si portocala,si esentele toate.
Punem faina intr-un castron mare,facem o gaura in mijloc si adaugam galbenusurile,laptele amestecat cu zaharul si maiaua.Amestecam bine toate ingredientele(nu va speriati daca coca o sa fie cam tare si greu de framantat) dupa ce incepem sa framantam si sa adaugam din untul topit nu o sa mai fie asa de greu.Dupa ce se amesteca bine toate,incepem sa punem unt topit si sa framantam bine timp de 15-30 minute pana terminam tot untul topit. Punem la crescut la loc cald.1-2 ore pana se dubleaza compozitia.Vedeti in poza.
Crema de cacao cu nuca:
In timp ce aluatul nostru creste,ne apucam sa facem crema:
macinam nucile,pe care le amestecam cu albusurile batute spuma tare cu zahar dupa gust,cacaoa,estenta de rom, si amestecam bine .Eu adaug si stafidele in crema.
Dupa ce aluatul a crescut cat ligheanu ca in poza :) il impartim  in 6 parti,pe care le intindem ,le umplem cu crema de cacao si nuca,stafide,rahar,etc.
Eu am uns mai intai foaia cu finetti ,apoi a pus crema de cacao cu nuca si rahat deasupra .Puneti cononacii in tavi tapetate cu hartie de copt sau daca nu aveti hartie de copt puteti unge tava cu ulei.Lasati cononacii sa creasca in tavi si apoi dati la cuptor la foc mediu pana se rumenesc si se maronesc la culoare.Dupa ce ii scoateti din cuptor ungeti cu albus batut si presarati zahar deasupra.
Pofta buna si spor la treaba !!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...